Omslag boekje met recept Apeldoornse moppen

Nee, geen grappen of grollen. Geen Veluwse dijenkletsers. Koekjes! Er gaan veel verhalen over het ontstaan van deze lokale Apeldoornse moppen. Volgens ingewijden is bakker Klein Leugenmors de uitvinder van dit lekkere koekje. Maar in een handgeschreven kookboekje van de heer Wester uit 1817 staat dit recept al vermeld, wat doet vermoeden dat dit Apeldoornse koekje al een stuk ouder is dan menigeen denkt.

Roemruchte bakkersfamilie

De Nootzaak op de Hoofdstraat verkoopt deze lekkernij nog, die speciaal voor hen wordt gemaakt door ijsbereider Henry Huttinga van De Kei uit Ugchelen. IJsbereider? Ja, maar hij is ook een telg uit een roemruchte bakkersfamilie. Ook Maassen verkoopt deze lekkernij, maar die heeft er een hedendaagse twist aan gegeven.

Wel 1500 lekkernijen

Maar waarom een blog over de Apeldoornse mop? In de kringloopwinkel op het Zwitsalterrein vinden we  een boekje van Anton van Oischot met ‘plaatselijke en gewestelijke specialiteiten uit Nederland’. Wel 1500 lekkernijen en streekgerechten. Met antiek, volkskunst, dranken, klederdrachten en speeltuigen. Flevoland doet nog niet mee, dus dat geeft al wel aan dat het boekwerkje ‘iets verouderd’ is.

Haarlems bier

Typische specialiteiten mét een Nederlands karakter. Producten die soms ook als ruilmiddel worden ingezet. Zo is bijvoorbeeld bekend, grapt Anton in de inleiding, dat de stad Haarlem in 1518 de kerk in Edam Haarlemse glazen heeft geschonken, maar onder één voorwaarde… de Edammers moeten aan het Haarlems bier!

Apeldoornse moppen

We betalen 45 cent voor het boekje en zoeken de specialiteiten uit Gelderland. Gelderse appelpap, balkenbrei, ham en hutspot. Gelderse rookworst. En wat is nu typisch Apeldoorns? Dé moppen! Nou ja typisch… ook in onder andere Bathmen, Borne, Boxtel, Epe, Nunspeet en Nijmegen worden moppen gebakken. Maar toch.

Het recept van Wester

Het ruim 200 jaar oude recept van de heer Wester delen we met plezier: meng 2,5 N (Nederlandse pond; dat was vroeger ongeveer één kilo, tegenwoordig 500 gram) bruine Surinaamsche suiker, 3,5 N Zeeuwsch meel, 1,5 N boter, 1,5 N ongepelde amandelen, 1 ons specerijen, 2 lood potasch met een weinig water. Bak het op goed gesmeerde platen heet af.

Moppen van nu

Voor 40 hedendaagse Apeldoornse moppen heb je deze ingrediënten nodig: 400 gram bloem, 300 gram boter, 200 gram rietsuiker, 1 theelepel bakpoeder, 10 gram koekkruiden, 1 snufje zout en 75 gram grof gehakte amandelen. Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat dit in de koelkast ongeveer twee uur rusten. Maak er daarna een rol van van ongeveer 4 centimeter dik. Snijd dunne plakjes en leg die op de bakplaat op bakpapier. Bak de moppen in ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

De eerste gasten die aankomen bij ons vakantiehuis ‘Stadhuisje Apeldoorn’ met een schaaltje met moppen krijgen van ons een leuke verrassing. En dat is geen grapje!

Contact:

Arjan Eiland en
Debby van Wijngaarden
Wendenlaan 10
7315 DP Apeldoorn
055-3664006 - 06-41613141

Stadhuisje Apeldoorn
BTW - id: NL005123866B49
KVK: 94977607

aeiland51@gmail.com

Volg ons op:

Facebook

Instagram

© 2022 Stadhuisje Apeldoorn

Opslaan
Cookies gebruikersvoorkeuren
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Als u het gebruik van cookies weigert, werkt deze website mogelijk niet zoals verwacht.
Accepteer alles
Weiger alles
Lees meer
Analytics
Tools die worden gebruikt om de gegevens te analyseren om de effectiviteit van een website te meten en om te begrijpen hoe deze werkt.
Google Analytics
Accepteren
Niet accepteren