Er is iets magisch aan de geur van versgebakken appeltaart. Vinden wij. Een geruststellende geur die nostalgie oproept en ons doet watertanden. De appeltaart is een tijdloze klassieker in de wereld van gebak en heeft een speciale plaats in het hart van velen. De donkergroene kruin van ónze appelboom (in de tuin van het vakantiehuis) met honderden appels zakt steeds verder uit. Hij is er klaar voor. Er kan worden geplukt! Een deel ervan wordt verwerkt in appeltaarten. Welke zullen we dit jaar maken?
Heerlijke harmonie
Appeltaarten zijn geliefd vanwege de heerlijke harmonie van smaken die ze bieden. Sappige en zoete appels gemengd met suiker, kaneel en een vleugje citroensap vormen de vulling. De knapperige en boterachtige korst biedt de perfecte tegenhanger. De combinatie van zacht en knapperig, zoet en zuur vinden wij gewoonweg onweerstaanbaar.
Traditionele appeltaart
Gaan we dit jaar voor de tijdloze favoriet, de traditionele appeltaart? Met een basis van bloem, boter, suiker en eieren, gecombineerd met dun gesneden appels en smaakvolle specerijen zoals kaneel en nootmuskaat? Deze klassieke taart is een eenvoudige, maar verrukkelijke traktatie. En wordt het dan de open taart met een mooie appelvulling of een dubbellaagse taart met een deegkap erbovenop? Er zijn talloze manieren om de traditionele appeltaart te bereiden.
Creatieve twist
Naast de traditionele appeltaart zijn er eindeloos veel variaties en creatieve twisten. We denken ook aan een appeltaart met kruimeltopping, waarbij een heerlijke mix van boter, bloem en suiker bovenop de appels wordt gestrooid. Dat geeft een extra knapperige textuur. Of we gaan eens voor een appeltaart met noten, rozijnen en een vleugje karamel. Misschien iets meer werk…
Internationale appeltaart
Appeltaarten zijn niet alleen geliefd in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Bij een Franse Tarte Tatin worden appels ondersteboven, onder een dakje van bladerdeeg, gebakken. Voor het serveren wordt de taart omgekeerd. De Zweedse Äppelkaka is een cake, die wordt gevuld met stukjes appel en kaneel. En dan geserveerd met vanillesaus. Op internet vinden we een aantal recepten. Omdat we zoveel appels kunnen oogsten, zouden we deze variant ook nog kunnen maken. Het is een idee. Terwijl de appelboom nu zucht onder het gewicht van de appels, bekijken wij online de lekkerste recepten.
Heerlijk ruiken
Appeltaarten zijn geschikt voor elke gelegenheid. Of het nu gaat om een feestelijk diner, een gezellige familiebijeenkomst of een gewone zondagmiddag. Een appeltaart past altijd perfect. Het idee om ‘m te serveren met een bolletje vanille-ijs doet ons het water in de mond lopen. Nog even en we gaan de keuken in. Wat zal het heerlijk gaan ruiken! Naar appeltaart en trouwens ook naar appelmoes. En niet alleen in de keuken van jullie ‘gastvrouw en gastheer’. Ook bij de buren, de overburen, de achterburen en een straat verderop…