Overal plek voor de ooievaarsbek!
We zijn gek op de ooievaarsbek, de geranium. 'Rozanne' is de langst bloeiende geranium. Ze bloeit dapper door tot aan de nachtvorst. In de tuin van het vakantiehuis staat een groot aantal van deze geraniums. In het vroege voorjaar zien we nog niets. Dan is het perk van de tulpen. Ineens is er blad. In kleine polletjes. We tellen vervolgens een paar blauwe bloemen. Dan nog een paar. En daarna ontelbaar.
Achter de geraniums
De geranium is eigenlijk altijd populair geweest. En niet alleen bij overgrootmoeders. Al in de 19e eeuw heeft deze onderhoudsvriendelijke zomerschoonheid overal in Europa balkons, terrassen en tuinen versierd. Maar als je denkt dat er niet veel interessants te zeggen valt over die klassieke perk- en balkonplanten, dan heb je het mis. We hebben een aantal minder bekende feiten over de geranium gevonden.
Een echte Zuid-Afrikaan
Geranium… het klinkt als een typische Nederlandse balkonplant. Maar de geranium is een immigrant. Hun oorspronkelijke thuis is Zuid-Afrika. Er zijn daar meer dan 250 wilde plantensoorten. Pas in de 17e eeuw hebben de eerste geraniums Europa bereikt. Vanuit Nederland zijn ze aan hun triomfmars over de wereld begonnen.
Culinair: eet geranium!
De bladeren en bloemen van de geurige geraniums zijn eetbaar. Ze geven niet alleen vleesgerechten, salades en desserts een decoratief uiterlijk, maar ook een verfijnd aroma. Dit dankzij de etherische oliën die ze bevatten. Zo verfijnen variëteiten met een citroengeur bijvoorbeeld salades, sorbets of thee. Geraniums met een rozengeur geven desserts zoals cakes, jam of desserts nog meer ‘pit’. En van geraniums met een muntgeur maak je waterlimonade. Santé! Maar lieve gasten, we weten (nog) niet of onze Rozanne lekker smaakt.
Genezende effecten
Geraniums zijn niet alleen decoratief, sommige hebben ook geneeskrachtige eigenschappen. De wortels van de Kaapse geranium zijn bijvoorbeeld al door de Zuid-Afrikaanse bevolking gebruikt tegen ademhalingsproblemen. Ze vormen nu een centraal onderdeel van het kruidengeneesmiddel ‘Umckaloabo’. Google maar…
Insectenwerend
Bepaalde soorten geurende geraniums zijn insectenwerend. Oliën in de bladeren zijn daar verantwoordelijk voor. Zelfs bij het minste briesje geven de planten hun geur af. Wat wij aangenaam vinden ruiken, schrikt muggen, wespen en ander ongedierte af. Geraniums met een citroen- of sinaasappelaroma zijn dus bijzonder effectief tegen insecten.
Enorme variëteit aan variëteiten
De geranium is bij velen vooral bekend als rood- of witbloeiende balkonbloem. Maar de plant is veel meer dan dat: verbazingwekkend divers met verschillende bloemen, bladeren, maten en groeivormen. En niet alleen in rood of wit, maar ook in het roze, blauw, violet, lila, zalm, oranje of geel. Of tweekleurig.
Zonder groene vingers
Geraniums zijn eigenlijk perfect. Bijna geen enkele andere plant is zo weinig veeleisend en veerkrachtig. Met de juiste zorg kunnen geraniums recordgroottes bereiken. Op internet zijn er verwijzingen naar exemplaren die -naar verluidt- een hoogte van meer dan vijf meter of een omtrek van meer dan tien meter hebben bereikt. Het laatste feitje: Rozanne zelf is gekozen tot vaste plant van het jaar 2013! Miss Nederland onder de plantjes…
Nu kijk je toch ineens anders de tuin van ons vakantiehuis in, genietend van de ochtendzon en een kop koffie! Lees ook onze ‘ode aan de appelboom’.