De Kus. De Naald. Het Oude Loo en Paleis Het Loo. Kwartet! Wilhelm Röntgen. Koningin Wilhelmina. Admiraal Van Kinsbergen. Lodewijk Napoleon. Kwartet! Gaat het wel goed met u, mevrouw Van Wijngaarden? Uitstekend. Ik ben echter in de ban van het grote kwartet van Apeldoorn. Dit spel is een idee van Kiwanis, een gemêleerde groep van betrokken inwoners die zich inzet voor het minder bedeelde kind. Ik heb het spel een week geleden gekocht.
Kwartetten is leuk
Het kwartetspel is niet zomaar een spel: het is tijdloos. Ik vond het vroeger al leuk en dat is het nu nog steeds. Van de eenvoudige vreugde van het verzamelen van kaarten tot de opwinding van het proberen te voltooien van een kwartet. En dit is ook nog eens een spel waarin Apeldoorn centraal staat! Gemeente Apeldoorn, CODA, culturele instellingen, horecaondernemers en recreatieparken hebben het mede mogelijk gemaakt. De opbrengst gaat naar de nieuwe Speelgoedbank in Apeldoorn. Hier kunnen kinderen uit gezinnen met een laag inkomen speelgoed krijgen. Chapeau Kiwanis! Ik draag graag een steentje bij.
Hert en Jager
De regels zijn simpel. Iedere speler krijgt een gelijk aantal kaarten uitgedeeld. Het doel? Verzamel zoveel mogelijk kwartetten van vier kaarten met dezelfde categorie. Het draait om vragen en ruilen. Spelers stellen elkaar vragen om specifieke kaarten te verkrijgen die ze nodig hebben om een kwartet te voltooien. ‘Heb jij Herberg Het Oude Loo in de categorie Kruispunt?’ Of ‘mag ik van jou Hert en Jager uit de categorie Jagers?’ Zodra je een kwartet van vier kaarten hebt, leg je deze op tafel. Dit kwartet is nu veilig en kan niet meer worden afgepakt. Het spel gaat door tot alle kwartetten zijn voltooid. De speler met de meeste kwartetten wint!
Educatief entertainment
Het grote kwartet van Apeldoorn is niet alleen een spelletje. Ik noem het educatief entertainment! Met thema's variërend van de Veluwe en dorpen rondom Apeldoorn tot de lokale industrie en jagers. Het spel biedt een leuke manier om kennis op te doen en stimuleert nieuwsgierigheid bij jong en ouder. Neem bijvoorbeeld admiraal Van Kinsbergen uit de categorie ‘bekende Apeldoorners’. Deze zeeheld zette zich in tegen armoede. Hij bouwde een weeshuis voor meisjes. Ze kregen er een opleiding. Of het vliegend hert uit de categorie ‘Groen’. Herten vliegen niet, maar deze kever met gewei -de grootste van Nederland- wel.
Speelplezier met het grote kwartet van Apeldoorn
We hebben het spel nu een aantal avonden gespeeld. Van vreugde en triomf toen ik eindelijk dat laatste kaartje in handen kreeg om mijn kwartet te voltooien tot pure wanhoop toen ik me realiseerde dat mijn favoriete kaarten waren ‘gestolen’. Nu is het klaar. Het doosje met de kaarten ligt in het vakantiehuis. Veel speelplezier, lieve gasten!