Ah, de zomer. Het seizoen van bloeiende bloemen, vrolijk getjilp van vogels en... naaktslakken. Ja, je leest het goed. Deze slijmerige tuinbewoners hebben dit jaar besloten om zich te ontpoppen tot de ongekroonde koning van menig tuindrama. Ze glibberen overal, vreten aan bijna alle planten en laten een spoor van ellende achter. Ook onze sierplanten -zelfs de tot voor kort mooie rijkbloeiende hanging baskets bij het vakantiehuis- maakten geen kans tegen deze veelvraten.
Hongerige naaktslakken
Naaktslakken zijn weekdieren zonder huisje, in tegenstelling tot hun neefjes, de huisjesslakken. Ze zijn berucht om hun hongerige aard en kunnen in een mum van tijd een hele tuin in een maanlandschap veranderen. Dit jaar lijkt het wel alsof ze een familiereünie in onze achtertuin en die van het vakantiehuis hebben georganiseerd en met velen tegelijk zijn komen opdagen. En je moet er toch niet aan denken dat, als je even niet oplet, je met je blote voeten op zo’n gezelschap gaat staan. Midden op het terras.
Zachte winter, veel regen
De zachte winter en de buitensporige regenval in de lente zorgden voor ideale omstandigheden voor naaktslakken om zich voort te planten. Dat betekent dat er nu een ware invasie van deze slijmerige beestjes gaande is. Ze richten zich vooral op jonge, sappige planten en kunnen in een nacht tal van petunia's of tomatenplantjes opvreten. Of onze hanging baskets. En het blad van de hortensia’s…
In emmers
We lazen op internet verhalen van fanatieke tuinierders die tegen schemering de tuin in gingen om slakken te vangen. Honderden exemplaren verdwenen zo elke avond in emmers. En dan werden ze ook nog minstens een kilometer verder gedeponeerd, anders wisten ze zo weer de weg naar de tuin te vinden. We zagen video’s van mensen die de slakken doormidden knipten en dan aan de eendjes en kippen voerden. Onze magen draaiden om. Dit vinden we iets te barbaars. En verdrinken in bier… daar hoef je bij ‘uw gastheer’ niet mee aan te komen.
Slakken op afstand
Gelukkig hoeven we niet helemaal hulpeloos toe te kijken hoe de tuin wordt opgegeten. Slakken houden bijvoorbeeld niet van koper. We zouden koperen tape rond de bloempotten of verhoogde bedden kunnen aanbrengen. De elektrische lading van het koper houdt de slakken op afstand. Sommige planten zijn ook minder aantrekkelijk voor slakken, zoals lavendel, tijm en rozemarijn. We zouden deze planten strategisch in de tuinen kunnen plaatsen om de slakken op afstand te houden. Biologische slakkenkorrels vinden we trouwens ook nog wel een optie.
Jaar van de naaktslakken
Stiekem hebben we toch wel een heel klein beetje bewondering voor deze beestjes. We bedoelen: welk een overlevingsinstinct heeft die slak om zelfs van honderden meters verderop de weg terug te vinden. En hoe vasthoudend moet je zijn als je dat op die snelheid moet doen! We snappen het dat velen hun bloembedden of oogst veilig willen stellen, maar wij nemen dit jaar maar gewoon ons verlies. Het is het jaar van de slak. Zucht. Laat het maar zo zijn…