Appels zijn overal! We bakken appeltaarten en eten friet met appelmoes (of prakken de aardappels erdoor, zoals wij vroeger). We bewaren een appeltje voor de dorst. In de steentijd heeft men al appels gegeten. Bij archeologische opgravingen in Medel bij Tiel zijn gesneden en gedroogde wilde appels van zesduizend jaar oud gevonden. Echt waar! En wist je dat de Keltische naam voor de appel 'aball' is? Dan nog twee feitjes: in 2019 bedraagt de wereldproductie 87.236.221 ton. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels. We rekenen dan de oogst van onze appelboom nog niet eens mee!
Roze pruik
In de besloten tuin van ons vakantiehuis staat onze flinke hoogstam appelboom. De stam heeft een omtrek van een ruime meter. Deze boom heeft er altijd gestaan en is dus al op leeftijd, zou je kunnen zeggen. De periode dat de bloesem in volle bloei staat, is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. De fleurige bloemetjes geven het leven letterlijk kleur. In deze tijd van het jaar zet onze hoogstam zijn roze pruik op en verspreiden de tere bloemetjes een subtiele zoete geur. Dit is ook dé tijd dat de bijen aan de slag gaan. Tijd om te bestuiven.
Overbuurman
De periode waarin de boom in bloei staat, is niet te voorspellen. Dat is van veel factoren afhankelijk. Is het al vroeg in het jaar warm en zonnig weer, dan ontpoppen de bloemen eerder. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. Niet snel daarna zie je de eerste kleine appeltjes. Ze stellen nog niets voor eigenlijk en er vallen er ook veel uit de boom. Maar dan… dan worden het echte appels. Groot, glanzend. Maar wij vinden ze nog niet echt lekker. Onze overbuurman wel. Af en toe komt hij er zelfs één uit de boom halen.
Goed zuur
Gasten vragen ons regelmatig naar het ras en de smaak van de appels. En eigenlijk durven we daar geen uitspraak over te doen. Onze appels zijn geel. We weten dat de smaak van een appel wordt bepaald door een aantal factoren. De zogenaamde Brix-waarde geeft het suikergehalte aan, terwijl de aciditeit wordt uitgedrukt als het gehalte aan appelzuur, het belangrijkste organisch zuur in appels. Als we kijken naar het gezicht van de overbuurman wanneer hij een flinke hap neemt, weten we genoeg. Goed zuur dus…
Drie handelingen
Onze appelboom heeft weinig verzorging nodig. Er zijn eigenlijk maar drie handelingen vereist voor het verzorgen van een appelboom: bemesten, oogsten en snoeien. Het bemesten doen we in maart en natuurlijk houden we hierbij rekening met onze gasten. Vervolgens oogsten we eind augustus en begin september. Snoeien doen we meestal in december.
Oogst
Onze oogst consumeren we niet allemaal zelf. Er gaan dozen appels naar een dame op de hoek van de straat. Als dank hiervoor, bakt ze altijd appelcake. Die heerlijke, heerlijke geur! De cake smaakt nog beter, omdat onze eigen appels erin verwerkt zijn. Ook gaan er kilo's naar de achterburen en naar kennissen. En wat overblijft wordt appelmoes. Met een vleugje kaneel. Zalig!
De ode aan de appelboom
Appels zijn rijk aan antioxidanten en vezels, hebben een gunstig effect op het geheugen en zorgen voor gezonde hersenen. Ze kunnen astma helpen voorkomen en kunnen zorgen voor een gezonde bloedsuikerspiegel. O ja? Ja! Een ode dus aan de appelboom. En aan alle andere appelbomen. Als je verblijft in ons vakantiehuis en het is tijd om te oogsten… je mag best een doos mee naar huis nemen!