Heel dicht in de buurt van Paleis Het Loo én ons vakantiehuis vind je de historische olifantenschuur. Sinds 1950 is het fruitbedrijf Bouwman op het terrein van ongeveer 11 hectare gevestigd. En Bouwman zet zijn deuren wijd open van half augustus tot eind april. Het is er genieten van een overvloed aan vers fruit en ambachtelijke producten. Van sappige appels tot verrukkelijke jams. Aanrader!
Olifanten in een schuur
In een olifantenschuur? Ja. Deze schuur in de directe omgeving van het Paleis is het oudst bewaard gebleven dierentuingebouw uit 1786 in Europa. Stadhouder Willem V had in dit gebouw in 1786 een verzameling wilde en exotische dieren, die in gevangenschap werden gehouden. Waaronder Hans en Parkie, twee olifanten. Dit enorme duo verbleef er zo’n 10 jaar.
Hans en Parkie naar Parijs
In 1795 namen de Fransen de hele verzameling dieren in beslag en de olifanten werden samen met de rest van de behaarde en gevederde vrienden op transport gezet naar Parijs. De tocht duurde van oktober 1797 tot maart 1798. Onderweg sneuvelden veel dieren door ontbering. Of ze werden gewoonweg opgepeuzeld. De olifanten Hans en Parkie hebben nog een aantal jaren tot aan hun dood in Parijs geleefd
Geurige schatten in de olifantenschuur
Deze oude olifantenschuur fungeert al weer heel wat jaren als het kloppende hart van fruitbedrijf Bouwman. Ooit dus dienend als een opslagplaats voor olifanten van Paleis Het Loo, heeft deze schuur een metamorfose ondergaan. Sinds 1950 vinden we hier de geurige schatten van de bongerd. Bij het betreden van de schuur lijkt het alsof we een andere wereld betreden. Waar de tijd stilstaat en traditie wordt gekoesterd.
Scala aan smaken
Omdat de appels aan onze eigen appelboom, in de tuin van het vakantiehuis, niet echt smakelijk zijn om zo te eten, maken we dus graag een keer reclame voor fruitbedrijf Bouwman ín de olifantenschuur. Bouwman staat in de wijde omgeving bekend om zijn diversiteit aan hoogwaardige producten. Van knapperige appels tot sappige peren, delicate pruimen en aromatische kweeperen. De bongerd biedt een scala aan smaken die in ieder geval onze zintuigen prikkelen. Maar het gaat niet alleen om vers fruit. Het bedrijf heeft ook een assortiment zelfgemaakte heerlijke sapjes en ambachtelijke jams.
Seizoensgebonden genot
Ieder jaar opent het fruitbedrijf van half augustus tot eind april zijn deuren voor bezoekers. Deze seizoensgebonden beschikbaarheid voegt een extra dimensie toe aan de ervaring. Vinden wij. Of je nu geniet van sappige appels in de nazomer of jezelf verwent met winterse kweeperen, elke periode heeft zijn eigen verrassingen en smaaksensaties.
Hier om de hoek
Wat Fruitbedrijf Bouwman onderscheidt, is niet alleen de kwaliteit van hun producten, maar ook het respect voor ambacht en traditie. De liefde en toewijding waarmee het fruit wordt geteeld en verwerkt, spat er gewoon vanaf. En alles is erg smakelijk. Bij een bezoek aan de oude olifantenschuur proef je niet alleen de vruchten van het land, maar eigenlijk ook de rijke geschiedenis van het pand. En dat gewoon hier om de hoek… Kom je ook proeven?